Kaputelefonról általában.

A kaputelefon kényelmi és biztonsági célokat egyaránt szolgál. Lehetővé teszi a kaputelefon egy vagy több kapu, egy helyszínről történő működtetését. A kapcsolat lehet csak hangon, de a kaputelefon berendezés közvetíthet képet is. A videó kaputelefont infravörös kamerával szerelik fel, hogy a bejelentkező akár éjszaka is azonosítható legyen. Így válik lehetővé a belépni kívánó azonosítása, majd bebocsátása egyetlen gombnyomással. Kaputelefon szerelés nyomán a rendszerek a hagyományos értelemben vett belépés engedélyezésén túl további előnyöket is nyújtanak. A vagyonvédelmi szint magasabbra emelésével a kaputelefon nagyobb biztonságot ad a felhasználóknak. A kódos vagy proximity kártyás beléptetés fokozza a biztonsági szintet. A társasházakban a kaputelefon megfelelő szűrést biztosít az illetéktelenek lépcsőházakba való bejutása illetően. Ma már audió és videó kaputelefon analóg illetve digitális kivitelben egytől akár több száz lakásos rendszerig is kivitelezhető. Lehetőség van arra is, hogy egy rendszeren belül többféle kivitelt építsünk be. Például ha egy társasház lakóinak egy része videó kaputelefon szerelés iránt érdeklődik, míg mások inkább digitális audió kaputelefon megvalósításában gondolkodnak, ez egy megvalósítható kompromisszum lehet.

A meglévő hagyományos kaputelefon rendszerek kiegészítéséről

Meglévő hagyományos (analóg) kaputelefon rendszerek esetén felújítás nélkül kiegészíthetők a rendszerek kódzárral, így a lakásokhoz tartozó egyedi kapunyitó kóddal vagy poxikártyával kulcs nélkül is nyitható a kapu. Minden lakáshoz más kapukód tartozik, amely szükség esetén megváltoztatható illetve letiltható. A mai rendszerekkel teljesen kiküszöbölhető a kulcshasználat.

A régi kaputelefon rendszerek felújításáról

Régi kaputelefon rendszerek felújítása esetén nem mindig szükséges kicserélni az amúgy még működőképes lakáskészülékeket is, ha műszaki állapotuk megfelelő. Bizonyos típusoknál egy kiegészítő panellel (digitális-analóg dekóder) megoldható, hogy csak a kültéri egységet cseréljük ki digitálisra.

A karbantartásról

A karbantartások a folyamatos üzembiztos működést biztosítják. A kaputelefonok negyedéves karbantartása (tulajdonképpen kaputelefon szerelés) során a kültéri egységet ellenőrizzük, kitisztítjuk, beállítjuk, a kábelhálózatot és a lakáskészülékeket ellenőrizzük, szükség esetén javítjuk, beállítjuk. Ezzel együtt a kapuszerelvények (kapubehúzó hidraulika, elektromos zár, kapuzár, zárbetét) javítását, beállítását is elvégezzük.